fredag 25. januar 2019

Nedbetalingstid på forbrukslån

Tidligere kunne du bruke mye lenger tid på å betale ned forbrukslån enn i dag. Nå må du gjøre opp for deg innen noen få år.Nye bestemmelser fra Finanstilsynet tilsier at et nedbetalingslån (vanlig forbrukslån) kan ikke ha lengre enn 5 års nedbetalingstid. Med andre ord må du være klar over at banken ikke har muligheten til å gi deg lengre tid enn dette. De må forholde seg til det gjeldende lovverket, og her er det tydelig krav til makstid. Mye tider på at kravene bare vil bli strengere i fremtiden, og det pågår en kontinuerlig debatt der dette er tema.


Unntak fra regelen


Unntaket er dersom du låner for å refinansiere gjeld. Kravet fra Finanstilsynet er da at det nye lånet kan ha like lang nedbetalingstid som det lånet du refinansierer, men ikke over 15 år. Gjelden du refinansierer må også være dyrere enn det nye lånet, noe som stort sett alltid er tilfelle.

Du kan betale ned forbrukslån over 5 år.
Merk deg at om du har et fleksibelt lån, har du ingen fastlagt nedbetalingstid. Kreditten gjelder så lenge den er i bruk, og du låner og betaler tilbake på samme vis som med et kredittkort (men med lavere renter). Imidlertid kan det fleksible lånet bli omgjort til et standard nedbetalingslån dersom du bruker opp hele kredittrammen

Det er med andre ord viktig å sette seg grundig inn i regelverket før man tar opp forbrukslån. Da vet man både hvilke vilkår, og hva slags nedbetalingstid man kan forvente.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar